Tuesday, 7 December 2010

master plan scenario - connective (draft)

My favourite word




(of these scenarios, please! It's no Cellar Door... oh, that's a phrase not a word? What about celador?)



Once again- vision and brief merged in this draft form. Will really have to tease out the brief from the vision and make more coherent...




SCENARIO 3:
CONNECTIVE


“Both conduit and node”
At present, Jubilee Gardens exists as nearly two acres of underused space at the epicentre of London’s most vibrant cultural centre. A This proposal sees Jubilee Gardens as the connective tissue between a number of adjoining physical and metaphysical elements on a multitude of levels that will reinvigorate the immediate environment and create a truly world class environment. This new connective space will be a conduit and a node, a thoroughfare and gathering-place.

"Connecting High and Low culture, resident and visitor"
The design proposes to reconnect this space- literally and figuratively- with the cultural programme of the South Bank. Visitors to the London Eye and local residents need to connect with this programme also.


“Connecting east with west”
The site sits to along a section of the Thames that runs from south to north. To the east, Waterloo sits oblivious to the activities of the gardens. To the west, a new connection with the river- its rhythms and its oscillations- is long overdue.

“Connecting environments”
Does a space that concentrates on social and cultural issues have to exclude ecology and biodiversity? This proposal will integrate neighbouring green spaces and provide ecological corridors without compromising the cultural programme.

“connecting to the digital realm”
Locally activated applications, accessible only at the site, could provide opportunities to visit both the physical site and a parallel, virtual site. Technology pioneered in Toronto could enable users to store and share files, pick up last minute tickets for the south bank and to make new social connections. This interactive element will provide a new sense of ownership for all site users, as well as offering residents greater involvement with the programme of events.

“The performance of everyday life”
Space is event, events are performances and performances depend upon performers. This site will connect users to the street-performers whilst maximising the number of social encounters possible, so that they too will become performers.

AIMS:

· To create an organising, connective structure by uncovering patterns of use
· To connect the site culturally
· To connect the site ecologically
· To re-connect with the river
· To-reconnect with local residents
· To connect to the digital world
· To create a world class addition to the urban landscape

OBJECTIVES

· Open up space views and circulation to rest of South Bank
· Establish links and green corridors to neighbouring green spaces
· Create beach-deck-queen’s walk interface
· Ensure space can manage current programmatic use whilst generating new sequence of performance and encounter spaces
· Create new digital space, devise software for use, encourages new users of cultural centre

STRATEGIES

· Establish and survey patterns of use to devise new, connective organisational structure
· Use of contemporary architectural structural elements that “sit” comfortably amidst the built environment
· Use of environmentally friendly, sustainable materials
· Develop interest in digital/ interactive elements of site during construction process to build excitement and establish ownership by site users
· “Digitally live”, phased project to minimise disruption
· Creation of sequential spaces with contributions from artists, garden designers, sculptors etc.
· Follow ecologically conscious, native planting scheme whilst maintaining contemporary design aesthetic

Post a Comment

Share buttons